Paraya Güvenli Taşıma

Nakit para, döviz, altın, mücevher ve kıymetli evrak lojistiğini ‘ManageCash’ yazılımı ile yöneten Otokod Teknoloji, Türkiye ve Suudi Arabistan’dan sonra dünyaya açılıyor. Otokod, Şubat 2020’de Houston’daki ATMIA konferansında ManageCash’in ABD lansmanına hazırlanıyor.
Bankalara, döviz bürolarına, kuyum ve mücevherat sektörüne, ATM’lere para taşıyan şirketlere, kıymetli evrak gönderimi gerçekleştiren kurumlara hizmet sağlayan yerli yazılım ‘ManageCash’ rakipsiz. Otokod teknoloji firmasının geliştirdiği yazılım sistemi ManageCash’i, Türkiye’nin ve bölgenin en büyük nakit taşıma ve güvenlik hizmetleri sunucusu Bantaş A.Ş. kullanıyor. ManageCash; dijital, izlenebilir, güvenli, uçtan uca çözüm sunan, kârlılığı ve verimliliği artıran bir yazılım çözümü. Ar-Ge çalışmalarını Teknopark İstanbul’da yürüten Otokod, ManageCash’i, Türkiye ve Suudi Arabistan’daki başarısından sonra ABD’ye ihraç etme kararı aldı. İstanbul Ticaret’in sorularını Otokod’un kurucularından Elektronik ve Haberleşme Yüksek Mühendisi Mehmet Kavi cevapladı.

PATENT ADI MOBİLKASA

ManageCash nasıl doğdu? 2011’de Bantaş ile çalışmaya başlayınca nakit ve değerli eşyaları güvenli taşıma sektörüne girdik. Bantaş, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri’ne dair kanuna tabi. Bantaş’ın kurulurken bizden istediği; bankalardan ATM’lere taşınan paraların güvenliği, sayılması, yüklenmesi ve ATM arızalarının tespit edilip giderilmesini kapsayan uçtan uca lojistik yazılımını yaptık. Bunu bir Ar-Ge projesi haline getirerek global bir ürün geliştirmek hedefiyle Teknopark İstanbul’a taşındık. Ayrıca ‘MobilKasa’ adıyla bir patent de aldık. 2019’da hedefimize ulaştık ve ManageCash nakit lojistiği yönetim sistemi böylece doğdu.

500 ZIRHLI ARAÇ TAKİBİ

ManageCash yazılımı ne yapıyor? ATM’lere taşınan paranın nerede olduğunun anlık takibini yapıyor. ATM’lerdeki onarım ihtiyaçlarını, dışarıdan müdahaleleri bildiriyor. Altın, döviz, değerli eşyalar, mücevherat, kıymetli evrakların taşınmasını, izlenmesini gerçekleştiriyor. Finans kuruluşlarının, zincir mağazalara sahip ürünlerinin işlenmesi, taşınması, ATM elektronik kilit entegrasyonlarını yapıyor. Bankaların Merkez Bankası ile para alışveriş işlemlerini dijitalleştiriyor, mobil uygulama ile 5N1K sorularına anında cevap veriyor.

GÜNDE 10 BİN İŞLEM

Müşterimiz 500 zırhlı aracı ve 1200 kişilik kadrosu ile günde 10 binden fazla işlem yapıyor. ATM’ler bankalar tarafından sürekli izleniyor. Para çekimlerinde, para bittiğinde merkez her hareketi görüyor. Merkezlerde para hazırlanıyor, para kasetlere yükleniyor, zırhlı araçlar sahaya çıkıyor.

YÜZDE 35 TASARRUF

Avantajları nedir? Nakit lojistiğinin temelde kurye taşımacılığından çok farkı yok, ancak taşınan para olunca işler ciddileşiyor. Sistem, taşınan değerleri anlık olarak takip ettiğinden kötü niyetli bir girişime hemen müdahale mümkün oluyor. Taşınan para veya değerler herhangi bir riske karşı sigortalı olarak yola çıkıyor. İşlemlerin otomatikleşmesi ile sigorta limitleri anlık takip edilerek riskler önleniyor, izlenebilirlik ile yüzde 35’e varan tasarruf sağlıyor. Sağladığı işlem hızı ile gereksiz fazla mesainin de önüne geçiyor. Donanımlara entegre edilebildiği için bankaların operasyonel giderlerini azaltarak rekabetçi hale getiriyor.

BİLGİ YERLİDE KALIYOR

İthal sistemlerle rekabetiniz ne durumda? ManageCash ile ithal muadillerin yerine geçtik; çünkü fiyat ve performansta daha üstünüz. Kullandığımız yazılım teknolojisi çok modern, özellikle mobil uygulamamız sıradan bir Android telefonda bile kullanılabilecek kadar esnek. Yabancı ürünlere göre avantajlarımızın en önemlisi kritik bilgilerin müşterimizin kendi veri merkezlerinde tutuluyor olması. Yabancı firmalar verileri kendi bulut sistemlerinde veya sunucuları müşteride olsa dahi dışarıdan kontrol ediyorlar. Otokod olarak tam tersi bilgi güvenlik açısından nakit hareketlerini görmek istemiyoruz ve görmüyoruz.

ABD, TÜRKİYE’DEN GERİDE

İhracat yapıyor musunuz? Suudi Arabistan’a ilk satışımızı yaptıktan sonra yeni pazarlara açılmaya karar verdik. Bu yıl INNOGATE hızlandırma programı ile gittiğimiz ABD’de pazar araştırması yaptık. ATM teknolojisinde Türkiye’ye göre oldukça gerideler. Mesela birçok ATM’ye hâlâ para yatıramıyorlar; çipli kredi kartı dönemi bile yeni başladı. Şubat 2020’de Houston’daki ATMIA (ATM Industry Association) konferansında ManageCash’in ABD lansmanını yapacağız. ABD’de 11 bin yerel banka ve 445 bin ATM var. Bu yüzden özellikle küçük bankaları ve ATM işleten küçük şirketleri hedefliyoruz.

ABD’de şansınız var mı? ABD’de de bu işi bankalar kendileri pek yapmıyor, dış kaynak kullanıyor. Bu sektörde büyük oyuncular var, hizmetleri çok pahalı ve kullandıkları teknoloji eski. Bu nedenle de ABD pazarında kendimizi çok şanslı görüyoruz. Bulut ortamının avantajı ile müşteriye bir gün içinde kurulum yapıp, mevcut Android telefonları üzerinden devreye alabilecek durumdayız.



MB’YE ÖZEL YAZILIM

Mehmet Kavi, Merkez Bankası’nın (MB) Nakit Yönetim Sistemi (NYS) ile entegre çözüm geliştirdiklerini belirterek süreci şöyle anlattı: “Böylece bankaya giden ve gelen nakitlerin taşınmasında yığılmaların önüne geçtik. Ayrıca yeni başlayan Merkezi Olmayan Nakit Yönetimi (MONY) için de bir çözüm geliştiriyoruz. Şimdi, MONY Otomasyonu sistemi ile MB, parayı bünyesinde tutmak yerine bankada kendisi için bir kasa tutup orada tutmaya başladı, bunun otomasyonunu yapacağız.”

BANKALARA DAVET

Türkiye’deki birçok bankanın nakit lojistiğini otomasyon olmadan, kendi zırhlı araçlarıyla manuel olarak yaptığını belirten Kavi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tamamen yerli ve milli ManageCash sistemimizi yurtiçinde de bankalarımıza tanıtmak için ayrıca çaba gösteriyoruz. Fiyatta ve kalitede rakiplerimizden çok daha üstün özelliklere sahibiz. Fintek’te nakit üzerine çalışan çok firma yok. Bu yüzden nakit ile nakitsiz operasyonları birleştiren bir köprü görevi gören Fintek firması olarak piyasada olmak istiyoruz.”